Työkalut




Hei!

Löydät alta tiivistelmän työkaluista, joita olemme käytettäneet osana AMO-opintoja. Olen koettanut lyhyesti kuvata miten työkalu toimii, miten sen saa valjastettua käyttöön ja mitä sillä voi tehdä. Työkaluissa on varmasti paljon muitakin toiminnallisuuksia ja mahdollisuuksia mitä en ole tässä kuvannut, mutta tarkoituksena tässä on esittelyn omaisesti käydä työkalut läpi ja antaa ideaa niiden käytöstä. Työkalun koko potentiaalin voi jokainen tutkia itse ja ottaa käyttöön parhaiten soveltuvin osin.   



Zoom-poll

Zoomissa on mahdollista järjestää kyselyitä ja äänestyksiä osanottajien aktivoimiseen. Tätä toiminnallisuutta voi hyödyntää hauskoihin kysymyksiin hupimielessä tai sitten opetukseen liittyviin kysymyksiin. Aikataulutettuun kokoukseen voi kyselyn luoda etukäteen tai kyselyn voi luodan kokouksen aikana. Yhteen kokoukseen voi maksimissaan luoda 25 kyselyä. Kyselyt pitää olla aktivoituna tiliasetuksissa.

Voit luoda kyselyitä joko Zoom-työpöydän kokousnäkymän kautta tai menemällä  selaimen kautta My Meetings-valikkoon ja sieltä Personal Meeting Room-valikkoon. Sivun alalaidassa on listaus luomistasi kyselyistä, tai teksti "You have not created any poll yet." jos et ole niitä luonut. Klikkaamalla Add-painiketta, pääset luomaan uutta kyselyä.

Kyselyn saa käynnistettyä Polls:in alta kokouksen aikana.

Huom! Zoom-työkalu on ilmainen ja sinne rekisteröidyttyä kuka tahansa voi luoda Zoom-kokouksen, mutta polls-toiminaallisuus ei ole mukana ilmaisversiossa vaan vaatii lisenssin.

Ideoita Zoom-polls:in käyttöön:

  • Kesken luennon voi pitää kyselyitä/pollseja vaikka herättelemään osallistujia. 
  • Testaa tasaisin väliajoin mitä opetuksesta on jäänyt mieleen.
  • Kysy mielipidettä 
  • OIkein - väärin kysymykset
  • Lämmittelykysymyksiä esim. keskustelun pohjaksi

Kahoot

Kahoot on pelillistetty oppimisalusta missä voi luoda, jakaa ja pelata oppimistarkoituksessa. Kahootissa voi luoda helposti erilaisia kysymyksiä. Kysymysten määrä ja muoto on vapaasti valittavissa ja kysymyksiä tukemaan voi lisätä kuvaa, videota, diagrammeja jne. lisäämään houkuttelevuutta ja pelaajien mielenkiintoa. Kisailun varjolla saat opiskelijasi innostumaan  opetettavasta aiheesta.   

Kahoot on ilmainen työkalu, mutta rekisteröityminen vaaditaan. Se toimii mobiilissa sekä selaimen kautta. Osallistujille jaetaan PIN-koodi jonka avulla he pääsevät peliin sisään. 

Kahootista löytyy paljon ohjeita ja Kahootin omilla sivuilla on myös selkeät ohjeet miten pelejä voi tehdä. En sen vuoksi tee tähän erillistä ohjetta.

Peliin pääsee sisään täältä  : https://kahoot.it + PIN-koodi.
Pelejä luomaan pääsee täältä : https://create.kahoot.it/
Yksi ohje Kahootiin : https://wiki.jyu.fi/download/attachments/37454857/KAHOOT_ohje.pdf?version=1&modificationDate=1430142295000&api=v2



Ideoita Kahootin käyttöön:

  • Rakenna 'Icebreakeriksi' leikkimielinen kilpailu
  • Osaamista voi testata opetuksen jälkeen kysymyspatteristolla aiheesta. 
  • Video-Kahoot

Mentimeter

Mentimeterin avulla voi tehdä esityksiä ja lisätä niihin reaaliaikaista toiminallisia osuuksia. Mentimeterissä voit luoda aktiviteettejä opiskelijoille ja osallistaa heitä opetukseen. Mentimeterissä voit luoda esimerkiksi sanapilviä, kyselyitä ja äänestyksiä. Mentimeter on PowerPointin kaltainen työkalu.  Hyvä puoli Mentimeterissa on, että sisällön voi suunnitella kokonaan työkalussa, ei pelkästään toiminnalista osiota. 

Kyselyihin voi valita oikein / väärin, monivalinta, teksiä jne. Vaihtoehtoisia kyselyitä on useita ja ne on helppo ottaa käyttöön. 
Alla kuva, miltä työkalun kyselyn luonti näyttää, visuaalisesti tulosten näyttäminen käy myös reaaliajassa ja osallistujat näkevät ne samassa paikassa, kuin missä kyselyyn ovat vastanneet. 

Työkalu on ilmainen, mutta vaatii rekisteröitymisen. Ilmaisversiossa on kuitenkin rajallinen määrä kyselyitä mitä voi tehdä. 

Työkalu löytyy täältä : www.mentimeter.com

Osallistujat pääsevät sisään koodilla, jonka opettaja jakaa. Opiskelijat loggautuvat sisään : www.menti.com + koodi. 


Ideoita Mentimeterin käyttöön: 
  • Mentimeteriä voi käyttää esimerkiksi tunnelman luomiseen - tehdään vitsikkäitä aiheeseen liittyviä kysymyksiä
  • Äänestykset
  • Osaamisen mittaus
  • Keskustelun pohjaksi ja aktivoimiseen.  

Google-forms

Googlella on ilmainen kysely-työkalu nimeltä Forms. Sen avulla voi tehdä valmiista teemoilta tai itse luomalla kyselyitä ja visualisoida niiden tuloksia. Forms-kyselyt voi luoda anonyymisti jolloin vastauksen lähettäjän henkilöllisyys ei paljastu tai nimellä. Anonyymit kyselyt toimii hienosti palautteen antoon, esimerkiksi palautteeseen opetuksesta tai nimellä annetut vastaukset toimii hyvin jos halutaan testata osaamista. 

Luu
Linkki Microsoftin sivuille lomakkeenteko-ohjeisiin: Lomakkeen luominen Microsoft Formsin avulla - Office-tuki

Ideoita Formsin käyttöön:
  • Itsearviointi
  • Kyselyt
  • Osaamisen testaus
  • Opiskelijakohtaiset forms esim. opiskelun etenemisen seuraamiseen, palautuksiin
  • Palautteen kerääminen
  • Lukulistat
  • Ilmoittautumiset

Padlet –seinä

Padletin avulla voit tehdä opetustauluja ja luoda sisältöä yhteisöllisesti. Padlet-seiniä on hauska luoda ja koota yhdessä ryhmän kanssa ja luotuihin lappuihin on mahdollista liittää kuvaa, videoita, url-linkkejä, tiedostoja sekä kommentteja.  Padlet on yhteistoiminnallinen opetusalusta eli se on interaktiivinen seinä tiedon tarkastelemista varten. Padletiin pääsee suoraan selaimen kautta. 

Padletilla opettaja voi luoda vaikka muistitaulun opiskelijoille, johon myös oppijat voivat liittää asioita. 

Padlet on helppokäyttöinen työkalu ja se on ilmainen, mutta vaatii rekisteröitymisen jos haluaa luoda omia Padlet-seiniä. Toisten luomiin Padlet-seiniin voi kommentoida ja lisätä tietoa anonyymisti myös ilman rekisteröitymistä. 

Padlet-seinän voi tehdä mistä tahansa aiheesta, ja oppimsien kannalta on tärkeää on että kaikki osallistuvat seinän kokoamiseen. Mielestäni Padlet on visuaalisesti toimiva ja sitä voi käyttää sekä opetuksen välineenä, että opiskelijat tuottamaan sisältöä yhdessä. Padlet voisi toimia hyvin myös opiskelijalle itselleen esimerkiksi kurssin muistiinpanoihin. 

Padlet löytyy : https://padlet.com



Matleena Laakson blogista löytyy hyvät ohjeet Padletiin:  

Ideoita Padletin käyttöön:
  • Ohjeistaminen - linkit, videot, ääni,  dokumentit saa kaikki Padletiin
  • Muistiinpanot
  • Tehtävien palautus - myös tässä linkit, ääni, videot, dokumentit toimii

Flinga

Myös Flinga on yhteistoiminnallinen työkalu jonka avulla voi ideoida muistilapuille, rakentaa tietoa yhdessä ja kerätä vaikka kysymyksiä tai vastauksia nopeasti.  Flinga toimii selaimessa ja mobiilissa.

Työkalu on ilmainen ja se löytyy täältä : https://flinga.fi/tools

Hyvä ohje Flingaan löytyy esimerkiksi täältä : https://peda.net/joensuu/jm/oio/lukio/fyat

Flingassa on kaksi tapaa toteuttaa yhteisöllistä tiedonrakentamista

  • Flinga wall - osallistujien ajatukset ja ideat voi koota ja järjestää helposti ja kommentointi on mahdollista ja kommenteista voi tykätä. 
  • Flinga whiteboard -  hyvä keino hahmottaa uutta ja rakentaa ymmärrystä.Whiteboardilla voi luoda esimerkiksi käsitekartan, linkata kuvia tai muuta sopivaa materiaalia.

Ideoita Flingan käyttöön: 

  • Pyydä vastauksia eri väreillä. Esimerkiksi jos pyydät palautetta kurssista voit pyytää 'mikä meni hyvin'-palautteen vihreällä ja 'mitä voisi parantaa jatkossa'-palautteen punaisella. 

Answergarden

Answergarden on pilvipalvelu, jota voit hyödyntää ryhmässä virtuaaliseinänä aivoriihimallisessa asiasanojen kokoamisessa.

Työkalu löytyy osoitteesa: https://answergarden.ch/

Answergardenin saa luotua kädenkäänteessä klikkaamalla Create Answergarden. Sen jälkeen annat kyselylle nimen ja painat enteriä. 

Halutessaan voi tilan valita, Classroom on default. 


Brainstorm - sama käyttäjä voi vastata useita kertoja ja käyttää samaa vastausta useaan kertaan
Classroom - sama vastaaja voi vastata useita kertoja, mutta käyttää yhtä sanaa vain kerran
Moderator - ennen kuin vastaus näkyy Answergardenissa, sinun täytyy hyväksyä se
Locked - uusia vastauksia ei voi enää lähettää.

Osallistujat saavat opettajalta linkin kyselyyn ja siirtyvät sinne selaimessa. Vastaussanat ilmestyvät heti näkyviin ja jos sama sana ilmenee useampaan kertaan, sen koko suurenee. 

Ideoita Answergardenin käyttöön: 
  • Kysely toiveista kurssille, 
  • palautekysely, 
  • kysely mitä jäi mieleen tärkeimpänä asiana jne. 
Koska yksi vastaus Answergardenissa voi olla max. 40 merkin mittainen rajoittaa se kysymyksen asettelua. 

Canva

Canva on ilmainen ja helppokäyttöinen graafisen suunnittelun työkalu. Canva tarjoaa hurjan määrän valmiita kuvapohjia ja malleja, joita voit helposti muokata omiin tarpeisiisi sopiviksi. Se sisältää myös ilmaisia kuvia, fontteja ja muita graafisia elementtejä, joita voit hyödyntää kuvien suunnittelussa. 

Canvaan pitää rekisteröityä, mutta sen etuna on, että voit tallentaa luomasi tiedostot ja palata niihin myöhemmin.


Ensimmäisenä valitset kuvallesi sopivan kuvatyypin – niitä löytyy Canvasta joka lähtöön. Seuraavaksi voit valita kuvallesi jonkin kuvapohjan. Canvassa on paljon valmiita ilmaisia kuvapohjia, ne tunnistaa pienestä FREE-merkinnästä. Kuvapohjat ovat ammattilaisen suunnittelemia, joten tekstin asettelu ja sommittelu on valmiiksi mietitty. 

Esimerkkinä alla olen valinnut esityksen kuvatyypiksi ja sen alle ilmestyy vapaasti valittavissa olevat pohjat. 



HUOM! Valmiista kuvapohjasta voi muokata kaikkia tekstejä, värejä ja fontteja. Klikkaamalla kuvapohjan elementtejä pääset muokkaamaan niitä. Voit poistaa tekstejä tai kirjoittaa niiden tilalle jotain muuta. Voit vaihtaa tekstien fontteja ja elementtien värejä. Voit vaihtaa taustaväriä, lisätä taustalle valokuvan tai valita jotain Canvan omasta kuvakirjastosta.

Voit navigoida työkalujen välillä vasemman reunan työkalupalkista:
Search haku, jolla voit hakea kuvia tai elementtejä
Layouts kuvapohjat
Elements elementit, kuten valokuvat, ikonit ja muodot
Text tekstin lisäys
Uploads omien valokuvien tai logojen lataaminen

Ideoita Canvan käyttöön: 
  • Visuaalisesti innostavan materiaalin luomiseen. Esimerkiksi Poster-tyylillä. 
  • Canvassa on hyvä valikoima CV-pohjia! 

Prezi

Prezi on työkalu fiininpään esitykseen. Toimii isossa kuvassa PowerPointin kaltaisesti, mutta Preziin saa sisällytettyä erilaisia tehosteita, esimerkiksi animointeja

Prezi löytyy osoitteesta: www.prezi.com

Rekisteröityminen on pakollinen, mutta Basic-ryhmä on ilmainen. Siinä ei ole läheskään kaikki Prezin toiminnallisuudet saatavilla, mutta Basic-versiolla saa jo varsin mukavaa tehostetta esitykseen. 

Prezissa on valmiita malleja, joista voi lähteä muokkaamaan omaa esitystä. 



Digitaalinen materiaali / Video

Digitaalisen materiaalin käyttö osana opetusta on kasvanut viime vuosien aikana runsaasti.  Esimerkiksi YouTubessa ja Yle Areenassa on tarjolla paljon opetukseen soveltuvaa materiaalia.

Tarjolla on myös paljon työkaluja omien videoiden tekemiseen. Esimerkiksi videoiden editointiin on tarjolla helppokäyttöisiä työkaluja. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka ilmaiset sovellukset ovat usein täysin käyttökelpoisia, ne eivät pääse lähellekään maksullisten videonmuokkausohjelmien rinnalle.

Alla listattuna muutamia ilmaisia videon editointiin tarjolla olevia työkaluja

Ideoita erilaisista toteutuksista: 

  • Yhdistä PowerPoint esitykseen ääntä ja/tai kuvaa.
  • Kuvaa paperia, mihin opettaja piirtää esimerkkiä/tekee kuvaa/laskee jne...
  • Ruudunkaappausvideot
  • Demoja eri tilanteista ja käytännön työskentelystä.
  • Videoi luennot. 

Break-out rooms

Sekä Teamsissa, että Zoomissa on mahdollista luoda pienryhmätiloja, Break-out roomseja. Niiden tarjoituksena on mahdollistaa pienryhmätyöskentely virtuaalisesti.

Opiskelijat voi jakaa Break-out roomseihin jos ennen kokouksen alkua tai tehdä jako ryhmiin automaattisesti kokouksen aikana. Pienryhmiin asetetaan aika ja kun se loppuu, osallistujat palaavat automaattisesti takaisin päähuoneeseen. 

Break-out roomseja kannattaa käyttää keskusteluissa (esim. pienryhmäporinat) ja ryhmätehtävien työstämiseen 

Teams

Microsoft Teams on yhtenäinen viestintä- ja yhteistyöalusta, jossa yhdistyvät jatkuva työkeskustelu, videotapaamiset, tiedostojen tallennus. Teamsissa on mahdollisuus Break-out roomseihin, chattiin ja tiedostojen jakoon.  

Teamsista löytyy myös kalenteri, mitä esimerkiksi Zoomissa ei ole. 

Moodle 

Moodle-oppimisympäristöä käytetään yleensä opintojaksojen kotisivuna, jonne lisätään esimerkiksi kurssin materiaalit, linkit, tehtävät ja vuorovaikutusta edistävät aktiviteetit, kuten keskustelualueet. Tämän lisäksi Moodle tarjoaa työvälineitä mm. ryhmien työskentelyn tueksi, opiskelun etenemisen seurantaan ja tenttitehtävien ja -harjoitusten toteuttamiseksi. 

Moodle-alustaa käyttävät pääasiassa koulut ja erilaiset yhteisöt, yksityiseen tai omaan käyttöön sen käyttöä ei ole suunniteltu. 


.

Kommentit

  1. Hei Eeva! Oletpa tehnyt hyödyllisen koonnin, mistä on varmasti paljon apua mm. koko opiskeluryhmällenne asioiden mieleen palauttamisessa.

    Kiva, jos vaihtaisit Padletin kohdalle linkin uudempiin ohjeisiini: https://padlet.com/matlaakso/padlet
    Moneen muuhunkiin esittelemääsi työkaluun minulta löytyy päivittyviä ohjeita ja esimerkkejä. AnswerGarden löytyy sanapilvistä ja erilaiset koe- ja kyselytyökalut omalta blogisivultaan. Kootusti löydäet ne osoitteesta: https://www.matleenalaakso.fi/p/koulutusdiat.html

    VastaaPoista
  2. Kiitos Matleena, päivitän tuon Padletin ohjeen! Olen myös vinkannut sivuistasi Muuta hyödyllistä osiossa. Sinulla on todella hyvää materiaalia blogissa ja sieltä olen monta muutakin hyvää vinkkiä löytänyt.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti