Mielenterveyden merkitys oppimiseen

Suomen Mielenterveys Ry on luonut mielenterveyden käden kuvaamaan meille kaikille tärkeitä arjen peruspalikoita ja sitä, miten omilla valinnoillamme voimme vaikuttaa jaksamiseemme ja sitä kautta mielenterveyteemme. Jokaisen meistä on hyvä pohtia aika ajoin, millaiset asiat vähentävät ja heikentävät kunkin omassa arjessa mielen hyvinvointia.

Onko esimerkiksi uni ja lepo tasapainossa? Arjessa suoriutumisesta tulee tahmeaa ja oppiminen kärsii jos univaje on suurta tai jatkuvaa. Syönkö hyvin ja terveellisesti? Jos selviytyy päivästä toiseen kahvin, energiajuoman ja pizzan voimalla ei tarvi ihmetellä jos aivot takkuaa. Kehomme tarvitsee terveellistä ja monipuolista ravintoa jaksaakseen. Mitä minulle kuuluu? Meneillään oleva pandemia on tutkitusti vaikuttanut ihmisten yksinäisyyden lisääntymiseen ja nuorten mielenterveyteen. Yksin puurtaminen on henkisesti raskasta ja avun pyytäminen ei aina ole helppoa. Omien tunteiden tunnistaminen ja itsetuntemus ylipäätään voi auttaa solmujen avaamisessa ja niiden syntymisen estämisessä, kun ne voi havaita ajoissa. 

Miten voin fyysisesti? Sanotaan, että ihminen on luotu liikkumaan. Aamusta iltaan ruudun tuijottaminen ja sen päälle somessa roikkuminen kostautuu fyysisenä pahoinvointina. Ei välttämättä heti, mutta ennemmin tai myöhemmin varmasti. Liikunta myös tutkitusti vähentää stressiä ja auttaa meitä jaksamaan ja voimaan hyvin. Nautinko vapaa-ajastani? Me kaikki tarvitsemme vastapainoa työlle ja opiskeluile. Päätä pitää tuulettaa, että se jaksaa vastaanottaa taas uutta tietoa ja auttaa meitä jaksamaan arjessa. 

Opiskelijoiden kanssa voisi pohtia näitä asioita yhdessä ja miettiä, sekä jakaa parhaita käytänteitä koko porukan kesken! Miksei sovittaisu yhteisiä  tavoitteita esimerkiksi unen ja liikkumisen suhteen? 

Mitä ovat sinun parhaat käytännöt ja vinkit arjessa jaksamiseen? 

-Eeva

Kommentit